Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

W ramach projektu pn.: ”Las i Pszczółka” do Gospody 8ryb w Rudzie Sułowskiej.

Utworzono dnia 11.09.2017
Czcionka:

Stowarzyszenie „Wsparcie dla Każdego” w Pakosławiu zorganizowało wyjazd dla dzieci, w tym z niepełnosprawnością z terenu Gminy Pakosław w ramach projektu pn:”Las i Pszczółka” do Gospody 8ryb w Rudzie Sułowskiej. W bezpośrednim sąsiedztwie widzieliśmy łowisko wędkarskie. Zwiedziliśmy Centrum Edukacyjno-Turystyczne Naturum obejmujące skansen i dom rybaka, odwołujące się do tradycji rybackich i walorów przyrodniczych regionu. W skansenie  rybactwa jest duże akwarium, w którym z bliska i daleka można obejrzeć wszystkie gatunki ryb hodowanych w tamtejszych akwenach. Znajdują się w nim różne urządzenia wykorzystywane do łowienia, sortowania czy przetwórstwa ryb. Jest to największy kompleks stawów rybnych w Europie. W Muzeum Tradycji Rybactwa Stawów Milickich i Doliny Baryczy zobaczyliśmy wystawę eksponatów,  narzędzi i urządzeń związanych z gospodarką stawową prezentującą historię gospodarstwa rybackiego Stawy Milickie. Główną atrakcją była płuczka, w której znajdowały się dorosłe osobniki ryb przepływające przez kolejne baseny po to, aby wypłynąć zupełnie oczyszczone. Mogliśmy uwiecznić bogactwo przyrody, a zwłaszcza ptaków i innych zwierząt zamieszkujących okolice stawów. Niesamowite były widoki stawów pełnych ptaków. Choć technologia się zmienia, to jednak metody wykorzystywane w rybołówstwie są takie same. Najbardziej znaną rybą jest karp milicki, ale w hodowli znajdują się też inne gatunki ryb słodkowodnych, takie jak: sum, jesiotr, amur, tołpyga, szczupak, okoń czy karaś. Dowiedzieliśmy się, czym żywią się ryby, jaką mogą osiągnąć masę ciała, długość… Głównym aspektem działalności pozostaje ochrona ekosystemu rezerwatu zgodnie z formą ochrony przyrody. Jest to miejsce łączące funkcje edukacyjne, turystyczne, kulturalne z nowoczesną, interaktywną i multimedialną ekspozycją, z muzeum tradycji rybackich, skansenem, pokazową płuczką, zwierzyńcem oraz hotelem i restauracją serwującą dania z produktów regionalnych. Mieliśmy okazję spróbować jednego z dań tamtejszej restauracji.

Elżbieta Łakoma